• banner duhovna univerza 2016 net

EZOTERIČNO ZNANJE

Kaj je ezoterika?

Pojem ezoterika je danes dokaj zlorabljen in z njim se označuje vse, kar to je in kar to ni. V osnovi je ezoterika veda, znanost, za novi čas, za prebujajočega se človeka, ki želi več od življenja in išče odgovore na pomembna vprašanja. Odstira nam skrivnosti življenja, pred katerimi osupnemo. Govori o našem izvoru, o potencialni veličini duha, ki jo lahko skozi razvoj dosežemo in izražamo. Posreduje nam vèdenje, s katerim lahko spreminjamo svoje življenje, odkrivamo njegove globine in smisel. Pred nas postavlja izziv, da se duhovne zakonitosti, ki veljajo v ozadju vidnega in nevidnega, učimo pravilno živeti, si z njimi pomagati, ter z njimi pomagati tudi skupnosti in izboljšati svet. Ezoterika razodeva skrito magijo pravilnega odnosa do sebe, do duše, do skupnosti duš, do boga (ali kakorkoli to že imenujemo), do drugih, do narave ...

Kako nam ezoterično znanje lahko pomaga v današnjem kaosu življenja, ko ne vemo več, kaj je zgoraj, kaj spodaj, kaj dobro, kaj slabo?

Ezoterika prinaša luč, uvid, globoko razumevanje mehanizmov našega razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Pokaže nam celovito povezanost vsega z vsem. Pokaže nam pasti, izzive in zmage, ki čakajo vsakogar, ki želi spoznati celoto, po kateri je vse ukrojeno. Ezoterika ni ognjemet ali bliskavica, ki te zaslepi, ko jo odkriješ. Ni fascinacija, s katero bi se zapil. Vate vstopa tiho in globinsko, zato da globoko v tebi samem, v tvoji srčiki ustvarja revolucijo. Prinaša veter, ki prepiha, osvežuje, prebuja, bistri. Prinaša oddaljeni vonj po svobodi, po visokogorskem soncu in snegu, po briljantni luči. Spodbuja te, da 'vstaneš iz ovčje kože starih navad in postaneš lev, kar si po svojem bistvu' (Vivekananda).

Stare resnice, ki jih danes odkrivamo v novih preoblekah, so še vedno stare resnice in starodavna modrost, ki so nam jo kot dediščino zapuščali modreci vsega sveta. Bistvo je eno in po njem lahko spoznavamo vse stvari. Tu se ni nič spremenilo. Kar se spreminja, je zmožnost človeka, da to bistvo prepoznava v vseh njegovih mnogoterih oblikah in da ga izrazi ter tako spravi iz območja mističnega v vsakodnevno življenje. Da vsak posameznik, ki si tega želi, postane pravi mag, alkimist, kreator svojega zlatega kroga, in ga živi. (Ali ne pravi krščanstvo temu 'nebeško kraljestvo na zemlji'? Mar to ne pomeni, da si sposoben svoja najgloblja spoznanja tudi dejansko izražati in živeti?)

Kaj nas lahko poveže in dvigne našo zavest v globine duha, ki jih sicer ne dosežemo kar tako in jih ne more dojeti niti naš um? Meditacija.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku