• banner duhovna univerza 2016 net

Odstiramo kopreno – utrinki z Duhovne univerze

Kdo sem – V prvem letniku smo delali vajo, ki nam je odstirala kopreno samega sebe. Nekatere je zelo pretresla, celo do solz. Ob tem smo spoznali, da ni nič hudega, če se kdaj uzremo taki, kot smo. Nasprotno: bolečina, v kateri življenja in sebe ne sprejemamo take, kot smo, je dosti hujša od tega, da jasno vidimo stvari. Bilo je osvobajajoče spoznanje, ki nas je srčno povezalo med seboj.

Empatija – Empatijo večina ljudi razume kot sposobnost vživljanja v situacijo, v kateri se je znašel nekdo drug. Vendar to ni tista prava empatija. Rezultat takšne 'empatije' je, vživetje v to, kako bi bilo nam, če bi se znašli v tej situaciji in ne, kako drugi doživlja to situacijo. To nam razkriva tudi misel nekega misleca: »Le sorodna bolečina nam izvabi solzo, in v bistvu jočemo zaradi sebe«. Prava empatija je vživeti se v to, kako drugi doživlja situacijo, v kateri se je znašel, in ga razumeti, četudi nam je njegovo doživljanje povsem tuje. (utrinek iz 2. letnika)

Svobodna volja – Če svoje odločitve čutimo kot svoje, vemo, da je naše življenje - naše. V nasprotnem primeru se čutimo nemočne ter odtujene, sebi, drugim, življenju samemu. Zato je dobro in pomembno, da raziskujemo in razvijamo svojo sposobnost svobodnega - ozaveščenega! - odločanja. V letošnjem absolventskem programu DU spoznavamo in se učimo načinov, kako prebuditi moč odločanja v sebi in kako jo uporabljati.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku