• banner duhovna univerza 2016 net

Ko nas pokliče ljubezen (23.8.2021)

Sonce med rožami»Ko vas pokliče ljubezen, ji sledite, čeprav je njena pot strma in težka ...«
Prerok, Khalil Gibran

Hrepenenje je nekaj, kar je globoko vtkano v vsako živo bitje na tem svetu. To je notranji pogon, ki žene kristale, da oblikujejo najvišji red in lepoto v kamnu, je nekaj kar rože in zelenje poganja k soncu, da ob stiku z njim ustvarjajo čudovite barve, cvetove, sadeže in vonje, ki tudi človeka, ko jih vonja, povzdignejo. To isto hrepenenje žene živali, da se učijo preživeti, da razvijajo razum, iščejo hrano, zatočišče in razvijajo predanost do človeka, ki predstavlja njihov ideal.

Pot do intuicije (3.8.2021)

ptica v letuZanimivo, kako ljudje ocenjujemo druge s svojega zornega kota. Večinoma iz svoje perspektive. Svoje, upam si trditi, pogosto, samozadovoljne perspektive. Ta je počasen, ta je prehiter, ta je obseden z delom, drugi preveč govori, peti je tak in tak ... Redkokdaj druge vidimo iz objektivne distance. Še najmanj pa z njegove lastne perspektive. S perspektive ali občutja tiste osebe, ki jo ocenjujemo. Danes veliko lahko beremo ali govorimo o empatih in empatiji. Ki jo razlagamo – spet iz samozadovoljnega zornega kota. To samozadovoljstvo se tiče lastne senzitivnosti, občutljivosti, in tega kako srkamo vase čustva nekoga drugega in smo potem prežeti z njimi. Vendar je pravi empat in prava empatija sposobnost se vživeti v drugega in razumeti - iz njega izhajajoče delovanje, čustvovanje, razmišljanje. Kar pomeni da zmoreš spremeniti perspektivo iz katere opazuješ in vrednotiš stvari, ljudi, življenje ...

Postati Lev (19.7.2021)

levVisoko poletje je, astrološko znamenje leva, v katerem Sonce v polnosti izraža svojo moč. Stoji v zenitu, na najvišji točki, kjer ne meče več nobene sence. Vse je obsijano z njegovo svetlobo, dan je žareč, narava je v bujnem razcvetu barv in vonjav. Poleti se lahko počutimo bolj radostne, bolj zmožne se soočati s svojimi življenjskimi težavami. Prav zaradi obilja svetlobe in raznobarvne lepote, ki nas podpira in nam daje moč. Seveda tudi poleti lahko občutimo težavnost bivanja, napor, izčrpanost, malodušje, vendar nam svetloba sonca pomaga ohranjati upanje, nas podpira in spodbuja. Kljub temu, da se lahko izgovorimo na vreme, da lepo vreme olajša marsikaj, pa lahko potegnemo paralelo tudi z življenjem znotraj nas.

Sen kresne noči (21.6.2021)

Slap in soncePred nami je poletni solsticij. Najdaljši dan in najkrajša noč v letu. Kresna noč. Ko sonce za nekaj dni navidezno obstane na nebu. Zato so to pravzaprav kresne noči. Polne svetlobe, sonca, ognja. Luč, ki sije skozi temo, je prisotna celo v malih kresničkah, ki čarobno osvetljujejo nočne travnike in gozdove. S tem časom v letu so povezani različni običaji, praznovanja, zgodbe. Tudi pravljične. Tiste, ki govorijo, da ima kresna noč posebno moč, poseben čar, saj odpira vrata v neznane svetove življenja. Vsaj tako nam je kresno noč predstavil Janez Trdina, s svojim praprotnim semenom, ki je zašlo v Martinov škorenj. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da praprotno seme ne obstaja, temveč tros, ki je tako droben, da ga ne moremo videti. In z njim se prične ta nenavadna dogodivščina, ki jo je izkusil Martin. Z nečim nevidnim. Razumel je govorico živali, bil deležen posebnih skrivnosti in skritega zaklada. Pravljica? Morda. Vendar ...

Moč ljubezni (7.6.2021)

SlapLjubezen vdihuje živost in smisel našemu obstoju, po njej hrepenijo naša srca. Poti do nje so različne, drugačne za vsakega človeka. Ko se nas dotakne, nas začne spreminjati. Najgloblja izkušnja ljubezni je prežeta z lepoto, tišino, svobodo, radostjo in svetostjo. Ljubezen ima mnogo obrazov. Radost in lepota sta dva izmed njih.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku