• banner duhovna univerza 2016 net

Gremo naprej! (13.4.2022)

Sončni žarki skozi drevoKljub mrzlim nočem in vetru, ki vztraja in nas še vedno hoče ovijati v plašče, je nezadržno prišla -  pomlad! Sončna, prinašajoča upanje, toploto. Na vsakem koraku razširja svojo moč. Od nekod veter prinaša opojen vonj po cvetju, šopki trobentic se v rumenih otokih prebijajo skozi zelenje travnikov. Ta prehod iz zimske otrplosti v novo življenje nas vsako leto opozori, da je čas, da ponovno obnovimo lastno zavezo življenju in zadihamo drugače, bolj polno. To je čas, ki kliče, da tako, kot slečemo težka zimska oblačila, tudi pri sebi odložimo, kar je postalo pretesno, kar ne dovoli svobodnega dihanja in se poslovimo od preteklosti, da bi se lahko prebudili v novo življenje.

Pred nami je Velika noč, krščanski praznik, ki pa ima globlje in bolj univerzalno sporočilo za vse: smrt nikoli ne premaga življenja. Življenje je eno samo. Samo ponikne in izgine, obmolkne za nekaj časa, dokler se spet ne prebudi in pokaže v vsej veličini. Kot globokomorski sinji kit. Vedno znova v skrivnostnih in nedostopnih globinah oceana in vedno znova se iz njih dvigne v sonce.

Zenica v očesu orla (14.12.2021)

OrelSmo še v astrološkem znamenju strelca, ki pa se že osredotoča na vrh gore, na katerem stoji kraljevsko bitje – kozorog. Pogled, ki priteguje vso pozornost strelca, je, da ga vidi stati v sijaju notranjega duhovnega sonca, obilja svetlobe, ki zaslepi s svojo svobodo in prepoznanjem. Zazrt v luč v kateri žarijo njegovi zlati rogovi, strelec sledi svojemu globokemu hrepenenju, ki ga v njem prebuja ta notranji sijaj. Ta je sedaj na dosegu njegovih rok, ostri njegovo budnost, pozornost, v njem razplamteva upanje. Upanje je nekaj, kar je v naravi strelca neusahljivo. To upanje po nečem več in presežnem, ga vodi po poteh neskončnega iskanja, ki je nepomirjeno. Ga uči, kako se osredotočati – tako kot se je Ardžuna, najboljši lokostrelec in vojščak epa Mahabharate in Bhagavadgite, osredotočil na zenico v očesu orla, da je razložil, kaj pomeni prava pozornost, s katero lahko dosežeš svoj cilj. Hrepenenje in osredotočenost - pravilna pozornost sta dva koraka, s katerima hodimo po duhovni poti na vrh gore.

Biti bojevnik (23.11.2021)

Sonce skozi gozdIztekajo se zadnji dnevi astrološkega znamenja škorpijon. Preden prestopimo v znamenje strelca, ki nam odpira novo vizijo in upanje, pa nam škorpijon pušča pomembno sporočilo. Škorpijon je astrološko znamenje bitke. V njem je globoka simbolika človeka, ki se odloči stopiti na duhovno pot in začne premagovati samega sebe. Krčiti trnje in gosto grmovje, ki obrašča njegovo lastno življenje. Skozi to krčenje poti ustvarja novo jasnino, ki vstopa vanj preko spoznanj, do katerih prihaja. Znotraj njega pa se skozi to prebuja speča Trnuljčica.

Karma - ljubezen do lastne usode (5.11.2021)

Jesensko listje6 m»Če razgrneš svoje življenje pred seboj kot kos blaga, lažje razpoznaš zapleten vzorec ... in najdeš zlato nit prvinskega namena tega življenja.«
Alma Karlin, Pod košatim očesom

Življenje je bogato, kompleksno in zahtevno. V njegovi srčiki pa je skrita tudi njegova izjemna lepota in globina. Ko zmoremo odmakniti pogled od podrobnosti in posameznih dogodkov in pogledamo z večje širine, razdalje, jo lahko uzremo: to čudovito sestavljanko, ki nas vodi vedno znova v isto smer. Spodbuja naše hrepenenje po resnici in nas uči velikega spoznanja – kaj je zares pomembno in bistveno v življenju, kaj je njegov smisel in namen, kako ga živeti.

Tihi klic duše (16.10.2021)

LabodKo človek zasliši tihi klic svoje lastne biti ter uzre njeno luč, ko doživi dotik najgloblje tišine, svetosti in miru, je nikoli več ne more zares pozabiti in njegova pot se ne more več vrniti v stare tirnice. Kajti to, kar nas pokliče iz globin lastnega središča, naš lastni notranji Jaz, je to, kar najbolj smo in kar nikoli ne izgine ali mine in je neprecenljivo. Skrivnostno in vendar domače, da temu ne moremo več obrniti hrbta. Hrepenenje našega srca postane neustavljivo in potreba po tem, da živimo iz najvišjega Sebe, postane naša nuja.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku