• banner duhovna univerza 2016 net

Sen kresne noči (21.6.2021)

Slap in soncePred nami je poletni solsticij. Najdaljši dan in najkrajša noč v letu. Kresna noč. Ko sonce za nekaj dni navidezno obstane na nebu. Zato so to pravzaprav kresne noči. Polne svetlobe, sonca, ognja. Luč, ki sije skozi temo, je prisotna celo v malih kresničkah, ki čarobno osvetljujejo nočne travnike in gozdove. S tem časom v letu so povezani različni običaji, praznovanja, zgodbe. Tudi pravljične. Tiste, ki govorijo, da ima kresna noč posebno moč, poseben čar, saj odpira vrata v neznane svetove življenja. Vsaj tako nam je kresno noč predstavil Janez Trdina, s svojim praprotnim semenom, ki je zašlo v Martinov škorenj. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da praprotno seme ne obstaja, temveč tros, ki je tako droben, da ga ne moremo videti. In z njim se prične ta nenavadna dogodivščina, ki jo je izkusil Martin. Z nečim nevidnim. Razumel je govorico živali, bil deležen posebnih skrivnosti in skritega zaklada. Pravljica? Morda. Vendar ...

Moč ljubezni (7.6.2021)

SlapLjubezen vdihuje živost in smisel našemu obstoju, po njej hrepenijo naša srca. Poti do nje so različne, drugačne za vsakega človeka. Ko se nas dotakne, nas začne spreminjati. Najgloblja izkušnja ljubezni je prežeta z lepoto, tišino, svobodo, radostjo in svetostjo. Ljubezen ima mnogo obrazov. Radost in lepota sta dva izmed njih.

Vonj vrlin ali Sporočilo Bude za današnji čas (4.5.2021)

Beli lotosČeprav je čas Budovega življenja zelo odmaknjen, od njegovega rojstva je že skoraj 2600 let, je njegovo učenje še zmeraj zelo aktualno. Posebej v času polne lune v biku, ob kateri naj bi Buda po legendi dosegel razsvetljenje in ob kateri se, kot pravi legenda, vsako leto vrača, da podeli svoj blagoslov luči celemu planetu.

Oda radosti (20.4.2021)

Sonce med drevesomaMorda je nenavadno v tem času, ki je obremenjen z mnogimi težavami, razmišljati o radosti. Še posebej o radosti, ki nastaja, se poraja, znotraj človeka, brez pravega zunanjega razloga. Zunanji razlogi, okoliščine, ki nas spremljajo, so lahko tehten razlog za vsa druga občutja, razen radosti. Vendar pa radost ni le občutek ali čustvo, radost je stanje zavesti. Njen izvor je v najglobljem delu srca, v delu nas samih, ki mu pravimo duša. Tja tudi naše misli skoraj ne sežejo več. Zato jo težko razumemo. Zato jo vežemo na zunanji svet. In zato, ker jo vežemo na zunanji svet, nam je tako kronično primanjkuje.

Sporočilo Tarota (22.3.2021)

Svetloba v gozduTarot je jezik simbolov, ki ima daljšo zgodovino, čeprav ne najbolj pojasnjeno. Naj bi izvorni začetki segali v starejši čas Egipta in v sebi nosijo starodavna sporočila o človekovem razvoju, njegovih osebnih in duhovnih izzivih. V simbolih se da razbrati vplive različnih religij, na primer krščanstva, kabale, budizma ... Prav zagotovo, in najbolj, pa lahko iz simbolov razbiramo globoko sporočilo in znanje ezoterike. Pojem 'ezoterika' sicer pogosto razumemo zelo posplošeno in ga povezujemo z vsem, kar ni zgolj fizično dosegljivo oz vsem nadfizičnim. Od eteričnh olj dalje ... To je zato, ker sam izraz ezoterika pomeni nekaj, kar je zakrito, skrito za pojavno podobo. Zato tudi skrivnostno. Vendar bistvo ezoterike ni skrivnostnost, temveč odkrivanje tistega, čemu bi lahko rekli subjektivnost, notranjost, vsebina, torej nekaj, kar nas globoko določa, kar predstavlja izvor vsega, vendar se tega ne zavedamo in ne poznamo, v objektivnem smislu.

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku