• banner duhovna univerza 2016 net

Zasledovanje sreče (30.3.2017)

sreča iskanjeNajti srečo pomeni marsikomu najti glavni življenjski smisel. Utemeljeno in temeljito se izprašujemo, kaj sreča sploh je.

Posebno, fino blagostanje bi bil odgovor na liniji občutenja. Si jo lahko še konkretneje predstavljamo? Pomagajmo si z anketo izpred nekaj let, njeni rezultati pravijo, naj bi nas osrečilo naslednje: dober avto, hiša z bazenom in lep partner oz. partnerica. V tem vrstnem redu. In potem smo srečni. Res lepo, le da je ta predstava rahlo statična, pove nam prav toliko, kakor »in živela sta srečno do konca svojih dni«.

Stezosledci ne odnehamo, z nosom na sledi iščemo naprej. Zgodbo o osrečevanju iz ankete si zavrtimo naprej v prihodnost. Sedaj odvrzimo sidro v času, ko »dober« avto ne zasluži več svojega imena, preglasila ga je nova serija, ki je prišla na tržišče vsa bleščeče mehkih oblik; sanjska hiša je sicer res še zmeraj velika in razkošna, a ko se umaže, uh, že če je potrebna le terapije s sesalcem, dobimo vnetje ahilove tetive, preden jo posesamo. Pa po bazenu se je razrasel sluzast mah, ki razveseljuje žabice še z repkom med nogami. In partner ... joooj. Všeč mu je ležanje pred tv-jem s pivom, ki mu napaja six pack v en pack; iz čiste pravičnosti potrdimo, da tudi drugemu spolu ne kaže veliko bolje. Zgodilo se ji je čudo narave: pod peščeno blond ji poganjajo črni lasje in njen nasmešek na obrazu ni več svež. Tudi svežina sreče je izpuhtela ... pa le kdaj???

Točno Sedaj, sredi tako urgentnega stanja, si zastavljamo vprašanje, ali lahko tudi v življenju, ki poka po šivih – ker to v resnici marsikdaj tudi sami doživljamo – izkušamo oziroma najdemo srečo? Naš odgovor je Da. Res je, da smo neskončno optimistični. Res pa je tudi, da se nam je iskalcem nabralo že kaj izkušenj, morda tudi koristnih ...

Vsak človek sledi svoji vrednoti, ki si jo postavi najvišje na lestvico vrednot. Nekomu največ pomeni že omenjena sreča, drugemu iskanje sebe, tretjemu družina oziroma njegovi najbližji, pa tudi dovolj finančnih sredstev. Najbližje resnici verjetno cilja ugotovitev, da so vrednote med seboj v navezi. Lahko imamo veliko časa za družino, pa nas greni dejstvo, da nam primanjkujejo zlatniki. Lahko smo srečni dobitnik zlatnikov, pa nimamo koga, s katerim bi jih skupaj pretapljali v druge oblike dobrin. Lahko je tudi tako, da imamo obojega po malo, pa nas greni potreba, da bi imeli še več – v omenjenem primeru časa in okroglih zvezdnih tolarjev, kot jih imenujemo pravljično slovensko. Kaj pa je vam ljubše? In kam nas vse to pelje, namreč naše želje po enem in drugem in tretjem?

»Vse nesrečne družine so si med seboj podobne, vse srečne pa so take vsaka na svoj način.« Za potrebo diskusije smo Tolstojevo trditev iz Ane Karenine obrnili naokrog. Trdili bomo namreč, da se iskalci sreče med seboj bolj razlikujemo kot iskalci nesreče.

Pa pomislimo. V življenju so gotovo situacije, v katerih težko, vsaj v kritičnem trenutku stiske, vidimo dobro. Po drugi strani pa je videnje tudi odvisno od zornega kota gledanja. Kadar smo nesrečni, nam lahko že pomaga, če se spomnimo nekoga, ki mu je še slabše kot nam, pa ob tem nekoliko lažje zadihamo. Ne vidimo namreč več sebe dramatično kot tistega čisto na koncu vrste, ki sta ga bog in čas pozabila, vsaj eden je še za nami, če dovolite šalo. Tudi šale namreč lahko sprostijo naše stiske, saj ko se hahljamo, se ob hopsanju smeha privzdigujemo nad problem.

Vendar ne pozabimo rdeče niti, iščimo srečo. Če se lotevamo razbremenjevanja njenega nasprotja, nesreče, to še ne pomeni, da bomo potem tudi srečni. Ali pač? Če prav razumemo Tolstoja, ta verjame, da so si družine – in torej tudi njihovi člani – različni po načinu nesreče. Mi trdimo obratno. Torej smo si posamezniki različni glede na to, kar nas osrečuje. In celo, različni smo si glede na to, katero pot ubiramo do sreče. Morda pa obstaja nekaj takega, kot univerzalna pot do sreče?

Pravi odgovori potrebujejo čas, da jih domislimo. Tišino, ko ne mislimo in potem vemo. Preprosto premeditirajmo o sreči do naslednjič. Za tiste, ki pa ne morete brez dogajanja v glavi in obožujete mentalne korenčke, pa še pregovor v razmislek: »Vsak je svoje sreče tnalo

Mateja Meško Kaiser

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku