• banner duhovna univerza 2016 net

Pre-bu-jen-je (3.5.2017)

Buda zlatiV prav takem času osrednje pomladi kot je ta prav zdaj, je pred daljnimi dva tisoč petsto osemdesetimi leti dosegel razsvetljenje eden največjih učiteljev človeštva, Gautama Buda. Med njegovim in svojimi življenji lahko najdemo razlike, po katerih presojamo, v čem je bil drugačen in uspešnejši od nas, lahko pa najdemo več skupnega, kot si morda želimo, sploh kadar smo varno zleknjeni znotraj svojih okvirov in udobja vsakdana.

Buda je trideset let živel življenje razvajenega bogataša, ki mu nič ne manjka. Ker se je njegov oče bal prerokbe, da mu bo sin ušel na pot iskanja Resnice, ga je dobesedno zaprl za zidove palače in v vrtove, ki jih je obdal z razkošjem. Do Bude ni smela priti nobena sled bolezni, starosti, smrti ali poduhovljenosti, ki išče globlji smisel življenja. Metaforično rečeno, je živel življenje ptice v zlati kletki, ki ni nikoli uporabila svojih kril. Verjetno to do neke mere poznamo v primerih, ko doma zapremo vrata pred globalnimi problemi in prižgemo TV, kjer se prek nanizank priklopimo na iluzijo boljšega življenja in pozabimo na lastni smisel obstoja ali pa, kadar v neko iluzijo »trdno« verjamemo, ker nam je to pač lažje, kakor sprejeti resnico ali poiskati lastno stališče.

Ker pa nobena »realnost« ne zdrži dolgo nespremenjena, saj takšna po svoji naravi ni – tako kot tudi reka ne stoji, četudi si jo kot stoječo predstavljamo mi – so se tudi v Budovem, pred spremembami zaščitenem življenju, začele kazati razpoke, skozi katere je prihajala sveža sapica resničnosti.

Spoznal je, da življenje ni le lepo, mlado in zdravo, ampak da se nepovratno spreminja, vse dokler bitjem ne ostane le trenutek smrti. Ker je uvidel, kako zelo ljudje zaradi tega trpijo in si ne znajo pomagati, ujeti v agonije bolečin in strahov, je v svojem globokem sočutju sklenil, da jim bo pomagal poiskati pot iz tega pekla. Zapustil je palačo in znano, ter postal iskalec z vso svojo bitjo. Iskal je marsikje, od tistih, ki naj bi vedeli, do tistih, ki so iskali v težko razumljivih skrajnostih – našel pa ni.

Nekega pomladnega dne je, izkušen in izkušan od življenja, sedel pod figovo drevo s trdno namero, da ne vstane izpod njega, dokler ne razklene vezi, ki ga nočejo izpustiti iz sfer običajnega. V skladu s staroindijsko tradicijo je namreč verjel, da se veriga trpljenja prelomi, če se človek dovolj predano posveti duhovnemu življenju. Ko se je približal trenutku Novega, so se nanj zgrnile ogrožajoče okoliščine, da bi ga odvrnile od zastavljene namere. Soočal se je s strahovi, demoni in strastmi, ki so ga skušali speljati proč, znova v sfero običajnega. – Opisana situacija sploh ni tako neobičajna ali eksotična. V trenutkih, ko poskušamo kot notranje bitje bolj zadihati, razpreti krila v smeri proč od spon osebnosti, nas poskuša inertnost osebnosti zadržati na »varnem, očitnem in preverjenem«. Ker doma za pečjo se ti nima kaj zgoditi. In kako strahotno zares to velja, v vsakem smislu. Ali pa se zgodi, da postanemo naenkrat ponosni nase, kako dobro, da nam gre, boljše kot tistim okoli nas, prav zares. In smo že kot na drsalnici, vzvratno na točki, na kateri smo bili, preden smo krenili ...

Buda pa se ni uklonil. Bil je preprosto v stanju, ko se ni več boril, ampak mirno vztrajal. In se je zgodilo. V času polne lune v Biku je predrl mehurček običajnega: iz stanja skrajnega miru, ki je samo sebe očistilo osebnega hrepenenja, iz hladne spokojnosti, je predrl mehurček univerzuma ter ga potem znova našel skrivnostno obnovljenega s sijajem spoznanja čiste biti. Gautamova bit se je spremenila in postal je Buda, Prebujeni.

Nadaljevanje svojega življenja je posvetil drugim. Celih štirideset let je učil spoznanja resničnosti onkraj zablod prividov in želja. Zagotovo ne zato, ker bi mislil, da je možnost spoznanja bila dana le njemu, izbrancu, kot se s kavča tolažijo ujetniki vsakdana. Prav nasprotno. Tradicija pravi, da smo lahko celo danes, toliko let po njegovem življenju, še zmeraj deležni njegovega blagoslova. Da v času vsakoletne polne lune v Biku blagoslovi Zemljo in vsa bitja, kar bomo v globoki meditaciji lahko okusili že prihodnji teden.

Mateja Meško Kaiser

 

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku