• banner duhovna univerza 2016 net

Sinhronija trenutka (20.7.2017)

Sinhronija trenutkaPrelepo, zares vroče poletje. Obilica sonca, ki razvaja, da včasih kar vzdihnemo od vse svetlobe. Greje in pregreje nas, da smo kot žužki, ki otrpnejo na cvetlicah od poletne zamaknjenosti in omame sonca.

In tukaj so ali so vsaj zelo blizu trenutki oddiha, po katerih smo hrepeneli čez leto. Da bi imeli čas. Da bi končno znova zaživeli v svojem resničnem ritmu, ko ni potrebno pospeševati koraka, zato da bi vse postorili. Ko ni potrebno zadrževati diha zaradi teže neopravljenih in nujnih stvari, ker teh preprosto ni – pa saj tudi sicer to ni potrebno.

V misli nam lahkih, neslišnih nog vstopajo podobe, ki nas pripravljajo na počitnice. Naše najljubše razvade. Kako lebdimo v viseči mreži s knjigo, ki nas vsrka v nova obzorja; kako se prepuščamo valovom reke, jezera, morja ... Voda nas nosi in preprosto plavamo, zremo oblake in njihove podobe, ne da bi tuhtali, kaj neki pomenijo. Kako skuhamo sijajen obrok iz treh sestavin in z enim loncem. Ter imamo čas za svoje najljubše, da jih vidimo, začutimo in nikakor ne na hitro ugotovimo, kam jih vodi pot, ko stopajo ob nas. In vsega tega smo deležni, če …

Da so počitnice res počitnice, ni dovolj imeti le brezhibno urejenih kovčkov in nič pomembnega pustiti doma. Zliti se s prostim časom, vstopiti v tok, se mu prepustiti – tudi tega se moramo privaditi. In smo prišli k današnjemu bistvu.

Poznate občutek, ko ste končno tam, kjer ste želeli, niste pa zares prisotni, saj ste s svojo glavo še doma, in leže na ležalniku pod palmo v mislih preverjate, ali so vse rolete pravilno spuščene, ali ste odklopili likalnik. Kljub temu, da že na svoji sanjski destinaciji, je v nas še prisotno hitenje, saj smo hiteli vse leto in telo temu še naprej naravno sledi. In ko odhajamo na primer na plažo, hitimo podobno kot v službo, saj v nas še traja naš prosti tek. Pomaga nam, če korak zavestno upočasnimo za eno tretjino ali če se posvetimo le enemu opravilu in ga opravimo zelo natančno in poglobljeno. Četudi je to pranje skodelice za kavo – zakaj pa ne. Podoživimo popolnost trenutka in ta bo naš.

Ste kdaj razmišljali, zakaj je tako težko ujeti trenutek? Verjetno je glavna težava v tem, ker je trenutek »tukaj in sedaj«, mi, ki ga lovimo, pa smo vsepovsod drugod kot tukaj in sedaj. Telo seveda je tukaj, naš um pa še zdaleč ne, da ne govorimo še o čustvih! Če ne veste, o čem je govora, prisluhnite v tem trenutku svojemu umu. Ali res le bere? Veliko verjetneje je, da si vrti vsaj še tri paralelne filme in marljivo načrtuje, na primer, kaj bomo počeli jutri, pa predvaja, kar je rekla prijateljica včeraj, »razmišlja«, da je treba doma zložiti stvari in gotovo še marsikaj. Človek je v svoji nemirnosti in beganju podoben metronomu. Niha, ponavadi ga pritegne dogajanje iz preteklosti, kot metronom, ko zaniha levo, včasih pa tuhta o prihodnosti, kot nihaj desno. Pa spet levo in spet desno in kar ne neha. Nikoli pa po samem slučaju v čas, ki mu rečemo sedaj, v središčno točko gibanja, kjer se metronom in mi, navidezno zaustavimo. Za to je potreben trud in opuščanje. Ker se v trenutku sedaj srečamo sami s seboj, z življenjem, takim kot je, tudi s sabo v svojem notranjem smislu. Podobno globoke trenutke doživimo med meditacijo. Ni naključje, da budni, prisotni pozornosti pravimo meditacija v gibanju ali tudi delovna meditacija. Ali pravi oddih ...

Morda se zdi, da sta zaradi redkih trenutkov sredine, ko z zavestjo zaobjamemo čas in prostor, ko doživimo sebe in stvarstvo v izpolnjenem objemu enosti, iskanje in trud skoraj neuspešna ali preveč mukotrpna. Resnica ne bi mogla biti bolj nasprotna. Trenutki izpolnjenosti so resnično redki, in res se je treba zanje nenehno truditi, oziroma kadar se le spomnimo na to – se pa izplačajo. Saj je vsak utrinek kot sonce v nas, ki zasije in nas pogreje, globoko izpolni ter osmisli pot, iskanje, nas same in Življenje, katerega celica smo.

Za konec pa še paradoks: »V kako daljne kraje moramo odpotovati, da najdemo Sebe?«

Mateja Meško Kaiser

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku