• banner duhovna univerza 2016 net

Energije prostora – kotiček za meditacijo (17.9.2018)

bivalni prostorNevroznanstveniki ugotavljajo, da v možganih obstajajo posebne celice, ki se uglašujejo z geometrijo in ureditvijo prostora, v katerem živimo. Kar pomeni, da se neposredno odzivamo na prostor, v katerem smo. Na arhitekturo, ureditev mesta, hiše, stanovanja ... Zato je fizična in tudi energijska ureditev prostora še kako pomembna. Še posebej, če želimo v prostoru meditirati in ga s tem kultivirati ter mu zviševati vibracijo.

Vsak prostor vpliva na našo stopnjo vitalnosti, na naše psihološko doživljanje, razmišljanje in obnašanje. Že sama razporeditev pohištva v prostoru, lepota in ubranost, ki ju ustvarimo, nas lahko spodbudita. Prebudita voljo, da bi se potrudili, nas povzdigneta in odpreta za bolj pretanjeno doživljanje in zaznavanje vsega, kar nas obdaja. Zato lahko z odločitvijo, da damo na stran ureditev prostora kot nepomembno ali nebistveno, veliko izgubimo. Ne le, da nam manjka lepote, ki deluje zdravilno in harmonizira, tudi na ravni energij ni tiste finejše dimenzije, ki nam pomaga, da se odpremo in globlje povežemo s seboj in življenjem samim.

Prostor je kot umetniška slika in še veliko več. Je večdimenzionalen in ima svoje zakonitosti ter notranjo vitalno, psihoenergijsko zgradbo. Je organizem, le da je njegov 'živi del' našim očem neviden. Ga pa lahko zelo občutimo, saj deluje neposredno na nas.

Starodavna indijska veda Vastu in njena kitajska izpeljanka Feng shui ter sodobna evropska različica geomantija, nam sporočajo o pomembnosti harmonične ureditve prostora. Vastu ima še eno dimenzijo, na kateri temelji – inteligenco prostora in inteligenco narave. O tem govori tudi ezoterika. Vse stvari so žive, organizirane, odzivne in z njimi lahko vzpostavljamo kontakt in komunikacijo. Tudi s prostorom, svojim domom ali poslovnim prostorom ali katerimkoli zaprtim ali odprtim prostorom. Seveda je za to potrebno razviti orodje v sebi – občutljiv živčni sistem, pretanjenost etrskega telesa in možganov, čutila, ki lahko zaznavajo dlje in globlje od fizičnega zunanjega sveta. 'Aparat' zaznave, ki ga ima vsako človeško bitje, lahko razvijemo do sposobnosti 'zunajčutnih' zaznav in intuicije. Potem se nam izkustveno odprejo svetovi, o katerih smo morda prepričani, da jih ni, da so plod domišljije ali pravljica. Nekoč pa bo vse to del našega vsakdana.

Kako torej ustvariti kotiček za meditacijo oziroma kako celotno sobo prežeti z energijo, ki nam bo olajšala stik z najglobljim v sebi, duhovnim bistvom – dušo? Več elementov lahko povežemo in združimo: pastelne, svetle barve prostora, praznino in prazne dele, naravna svetlobo ali nevsiljivo osvetljavo. Uporabimo kristale (lapis lazuli, rubin, citrin, zlati beril, sokolovo oko, akvamarin), sveče, cvetje ali večje zelene rastline. Prav tako naravne vonjave eteričnih olj (sandalovino, meto, vrtnico) in kadila (Sai Babove, sandalovino, mirto, beli žajbelj (ima čistilni učinek), čisto vrtnico). Namestimo lahko primerno sliko – nekaj, kar nas spominja na presežno in uglašuje z njim, kar v nas podpira mir in osredotočenost. To so lahko slike posebnih cvetov (lotos), morda slike Bude ali slike modrecev, učiteljev, ki nas navdihujejo in plemenitijo, podobe narave, vrtov, zen slike. Morda kipec angela. Posoda z vodo, v kateri plava cvet. Ali posoda s soljo in svečko na sredini ali zen posoda s peskom in linijami, ki jih zarisujemo z grabljicami. Kar nam je pri srcu. Naj bo raje manj kot več, vendar naj ima strukturo, saj ustvarjamo energijski center, iz katerega bo sijala višja vibracija, svetloba in nas tako vabila v transcendentni svet zavesti. Lahko uporabimo tudi primerno glasbo ali druge zvoke (vetrne zvonove, tibetanske posode, kristalne posode ...). V prostoru naj bo čim manj, najboljše nič, elektromagnetnih naprav in priporočljivo je, da v tem delu sobe samo meditiramo in ne opravljamo ničesar drugega.

Čim večkrat bomo meditirali na istem kraju, tem bolj bomo prostor vzgojili, da bo sodeloval z nami. Meditacije nam bodo šle vedno lažje, sam prostor pa se bo postopoma navzel svetlobe in tišine, ki jo z meditacijo prinesemo iz sveta transcendence. Tako bomo ustvarili dragocen energijski kanal, preko katerega se bomo lahko uglaševali, posvetovali in zdravili.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku