• banner duhovna univerza 2016 net

Domovoj – varuh doma (10.12.2018)

DomovojObstoj devskega sveta je ena večjih skrivnosti življenja, ki čaka, da jo šele odkrijemo. To nevidno kraljestvo je skrito za vsemi pojavnimi oblikami tega življenja in sveta. Ker ga ne moremo zaznati s čutili in ker racionalno-materialistična usmerjenost trenutne civilizacije tega ne 'priznava', smo to plat življenja potisnili ali pa skrili v bajeslovje, pravljični svet, mitologije ... Pa vendar ne glede na naše mnenje o njem – obstaja in je. Pojavnega sveta in življenja brez dev – angelov, vil, škratov, rojenic, sojenic, panov, muz in drugih bitij, ne bi bilo. Njihova naloga je, s pomočjo izjemne, stalno delujoče inteligence, ustvarjati oblike, telesa, podobe iz nevidnega (pa vendar najgloblje osmišljenega in življenje dajajočega) sveta duha – v svet materije, skozi proces manifestacije. Iz nevidnega v vidno. Iz abstraktnega v konkretno. Od ideje do realizacije. Iz energijske matrice, vzorca – v drevo, snežinko, atom, ogenj, točo, oblak, telo, misel, čustvo, reko ....

Zgodba o devah je kompleksna in bogata. Pot do tega sveta vodi skozi vrata globoke tišine, umirjenosti, odprtosti uma ter srčnosti, dobronamernosti. Deve so vsepovsod okoli nas, skrite pred našimi pogledi, pa vendar ves čas delujoče. Z njimi smo nevede v interakciji, v izmenjavi. Eden pomembnejših angelov, ki nas spremlja (poleg naših osebnih varuhov), je bitje, ki je povezano z našim bivališčem. V slovanskem svetu je dobil ime domovoj. Rimljani so ga poznali pod imenom lar.

Domovoj predstavlja inteligentno središče/srce stanovanja, hiše, v kateri živimo oz kateregakoli prostora, v katerem se odvija naše življenje. Je njegov varuh in skrbnik. Skupaj z nami soustvarja značilno vzdušje, atmosfero našega doma. Vendar ne vemo, da obstaja. Zato mu seveda ne posvečamo nikakršne pozornosti. Če pa bi se zavedali njegove prisotnosti in sobivanja, se ozaveščeno z njim povezovali, bi lahko naš prostor postopoma zelo spremenili. Sodelovanje z domovojem je tisto, kar predstavlja ključ do bolj zdravega, harmoničnega prostora, do posvečenosti in prisotnosti notranje svetlobe, ki zdravi tudi nas same – prebivalce prostora.

Predpraznični čas je ravno pravi, da vsaj razmišljamo o njem in mu posvetimo svojo pozornost. Starodavni običaji in obredi so domovoja vedno vključevali. Imel je poseben kotiček v domu, povezovali so ga z ognjiščem, ognjem, s pokojnimi predniki ... V času Božiča so mu namenili naprstnik vina, kos potice ali riža in ga spodbujali naj vzame ter je in pije z njimi. Tako so sklepali zavezništvo z njim in ga prosili, naj varuje njihov dom pred nesrečami in prinaša obilje, zdravje in srečo.

V času praznikov lahko opravimo poseben obred zanj in tako v svoj dom vnesemo svetlobo, ga posvetimo. Prostor lahko izdatno prekadimo s kadili, prižgemo svečo, uporabimo zvočila, glasbo ... Ali naredimo obred v katerem uporabimo štiri elemente: zemljo (sol ali pšenico), vodo, ogenj, zrak ... Možnosti je veliko. Najpomembnejša je naša naravnava, usmerjena, osredotočena misel - da skoznjo izrazimo dober namen. Uporabimo afirmacije ali jedrne misli – ideje, kaj želimo vnesti v svoje dom, kot vodilo in usmerjevalo pozornosti. Kamor gre misel, tja gre energija. In tja gre tudi domovojeva prisotnost. Domovoj bo potem sodeloval z nami, širil in ohranjal 'vonj po cimetu in piškotih', prežemal prostor z energijami, ki si jih želimo imeti. Morda z dobroto, povezanostjo in srčno energijo med ljudmi, ki se še prav posebej prebuja v času Božiča in Novega leta. Pomagal bo višati vibracijo, da bomo lažje meditirali in se uglaševali, poravnavali s svetom duha, se preželi z njegovim mirom, svobodo, svetlobo, prebudili na novo upanje v sebi, se radostili življenja in to prenesli tudi drugim ljudem in bitjem ... Dom bo od znotraj zažarel in vsrkal vase ljubezen. In kjer je ljubezen, je tudi skrbnost, osmišljenost in izpolnitev.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku