• banner duhovna univerza 2016 net

Sen kresnih noči (17.6.2019)

Avgust Malstrom Dancing FairiesNoči okoli poletnega solsticija so posebne noči. Kresnice utripljejo v večerni travi, zrak polnijo poletni vonji, drevesa prepojena z vročino in svetlobo sonca, šumijo v toplem vetru. Nekaj magičnega in skrivnostnega se svetlika in razliva čez travnike in gozdove. Posebna svetloba, ki je vtkana v materijo, se ob večerih dviguje iz zemlje. Večerne meglice se sukljajo v podobi dolgolasih vilinskih bitij, ki plešejo svoj krog. Zvezde so jasne in čiste, vrhovi gora se jih dotikajo. Na severni polobli doživljamo najdaljši dan in najkrajšo noč. Čas, ko sonce žari v svoji polni moči in oživlja, prebuja, dviguje, razširja živost v vse kotičke. Ta čas so v preteklosti, pa sedaj ponovno, spremljala različna obredja, ki so podpirala sonce in njegovo svetlobo, da bi se obdržalo čim dlje. Element, ki je tesno povezan s soncem, njegovo svetlobo in transformacijo življenja, je ogenj. Zato je za čas kresnih noči najbolj značilno prav prižiganje ognjev. S tem pa premagovanje teme in spodbujanje življenja in upanja.

Moč sonca pa sproža še eno posebno dimenzijo v naravi, odpiranje vrat v kraljestvo dev. Za tiste, ki s svojimi čutili prodirajo malo globlje, v ozadje pojavnega sveta, se tu začne magija odstiranja notranje živosti in kipenje življenja, ki je skrito v vseh oblikah in pojavih. Janez Trdina je Martinku z Gorjancev podelil, v svoji bajki, praprotno seme, zaradi katerega se mu je ta magični svet na stežaj odprl in spregovoril.

Tudi brez praprotnega semena lahko zaznamo deve. Praprotno seme za nas je lahko moč umiritve in tišine, ki jo vzpostavimo v sebi in predvsem srčna odprtost in magnetizem, ki deluje kot most v ta skriti svet. Z devskim svetom lahko komuniciramo in sodelujemo. Ali pa vsaj poskušamo. Ta realnost se nam bo v prihodnosti bolj razodela. Zaenkrat je še skrita za kopreno bajeslovja in pravljic. Kar pa ne pomeni, da ne obstaja in da ni resnična.

Ples življenja je ples celovitosti, v katerega so vključena vsa bitja, vidna in nevidna. Temu plesu in gibanju, tej povezanosti med vidnim in nevidnim, med zgoraj in spodaj, temu prehajanju sil iz sveta duha v svet materije in obratno, temu praznovanju moči sonca, svetlobe, dobrega, življenja samega, se lahko odpremo prav v času kresnih noči in doživimo lepoto, ki globoko zdravi in hrani. Njeno sporočilo je, da nismo ločeni od ničesar, da nismo sami in da ima življenje globine, ki še čakajo, da jih zares odkrijemo in zaživimo pravo bogastvo svoje biti in pravo bratstvo z vsem kar obstaja.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku