• banner duhovna univerza 2016 net

Stare resnice v novih oblekah (3.10.2019)

Sončni zahodStare resnice, ki jih danes odkrivamo v novih preoblekah, so še vedno stare resnice. Tudi bistvo je še vedno eno in po njem lahko spoznavamo vse stvari. Tu se ni nič spremenilo. Kar se spreminja, je zmožnost človeka, da to bistvo prepoznava v njegovih mnogoterih oblikah in da ga izrazi ter tako spravi iz območja mističnega v vsakodnevno življenje.

Duhovno in osebnostno rast pogosto primerjamo s potjo na goro. Ko krenemo na pot in hodimo po dolini, smo najprej v polnem zagonu. Ko pa se začne pot vzpenjati, marsikdo ugotovi, da se mu ne ljubi, da je nahrbtnik pretežak ali da je ravno takrat na televiziji dober film. Pravzaprav je napor znak, da se je pravi vzpon šele pričel. Nek modrec je napisal, da se vrline ne pojavijo same od sebe, kot dež ali sneg. Vedno so posledica našega prizadevanja in vloženega truda, da bi vrednote, ki jim sledimo, izrazili v vsakdanjem življenju. Takšen pogled na samorazvoj in duhovno pot ni preveč priljubljen, saj marsikdo verjame, da je duhovna rast nekaj spontanega in enostavnega. In res, začetki so največkrat entuziastični, čez čas pa ugotovimo, da določene dni in tudi daljša obdobja začetna gorečnost ponikne in nas začnejo stare življenjske navade spet vleči vase. Spet nič novega.

Čeprav po poti rasti vsakdo hodi sam, pa ni nujno, da je na njej prepuščen samemu sebi. Tisti, ki so to pot prehodili, so nam pustili starodavno modrost in ezoterično znanje, ki predstavlja uvid v celovito povezanost vsega z vsem ter globoko razumevanje mehanizmov našega razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Pokaže nam pasti, izzive in zmage, ki čakajo vsakogar, ki želi spoznati celoto, po kateri je vse ukrojeno. Prinaša oddaljeni vonj po svobodi, po visokogorskem soncu in snegu, po briljantni luči. Spodbuja te, da 'vstaneš iz ovčje kože starih navad in postaneš lev, kar si po svojem bistvu' (Vivekananda). Vredno razmisleka.

Leo Ivandič

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku