• banner duhovna univerza 2016 net

Lepota mest (22.2.2021)

LjubljanaMesta, v katerih živimo, običajno jemljemo kot samo po sebi umevna. Kot prostor kjer se razvija naše življenje, vendar najbrž premnogokrat z vtisom, da v njem ne moremo kaj dosti spremeniti in da so, kakršna so. Leta in leta morda ustaljeno hitimo po opravkih, ne da bi zares pogledali okoli sebe. Ne opazimo več ulic, hiš, neba nad mestom, ne dreves, ne rek. S tem pa zamujamo utrinke spoznanj, ki se človeku odpirajo, če hodi skozi mesto bolj pozoren.

Če bi opazovali mesto z budno, radovedno, notranjo pozornostjo, bi spoznavali kako čudežno 'bitje' je mesto in kako prepleteno življenje se skozenj odvija.

Najbrž bi opazili, da nam določeni predeli niso všeč ali da so zelo odtujeni ali da tja ne hodimo radi. In da določeni predeli mest delujejo kot magnet, ki vabi in priteguje. Da nas tudi določen tip zgradb privlači in splošna atmosfera oz ambient. Je to odvisno zgolj od značaja, od privzgojenega čuta za estetiko oz zmožnosti opažanja lepote ali pa se morda za vsem skriva neko globlje sporočilo, neka nevidna moč, ki nas vabi v komunikacijo?

Mesto ima veliko obrazov – arhitekturnega, umetniškega, zgodovinskega. Ima pa tudi še en neodkrit in skrivnosten obraz - energijski. Ta je odmaknjen od našega običajnega pogleda, od naših oči, pa vendar globoko 'od znotraj' pulzirajo njegovi tokovi in življenjski impulz. Vsako mesto ima svojega 'duha', ki veje skozi vse. Vanj lahko vstopimo na poseben način – da širimo svoje zavedanje v razsežnosti, ki so zunaj naše običajne pozornosti. Čutila, s katerimi merimo zunanji svet, imajo sposobnost zaznati tudi tisto, kar je bolj pretanjeno in ne tako dostopno. In tam se odpira vhod v svet energij, ki notranje vsakemu mestu dajejo njegov poseben karakter, ga delajo na drugačen način živega in bogatega.

Mesto je tako kot umetniška slika ali kot glasbena stvaritev. Njena zunanja lepota – morda skladnost barv, prizor ali skladnost tonov ... je samo vhod v globlje sporočilo, ki je vtkano in shranjeno v njem in se nas globoko dotakne, če se mu odpremo. Ne obstaja le vidna, tehnična, snovna plat stvari, predmetov, zgradb, rož, ljudi, mest ... temveč tudi notranja vsebina, moč, potencial, sporočilo, ki skozi to obliko nekaj govori in prinaša. Tisto kar prinaša prostor 'od znotraj' je z zunajčutnimi zaznavami prepoznati kot žareč svetlobni vzorec, ki napaja z življenjsko energijo vse kar v mestu obstaja.

Če s tega zornega kota raziskujemo svoje mesto, se lahko poglabljamo v to kakšen značaj ima, kako deluje na meščane, kaj v njih prebuja. Za svoje mesto se lahko vprašamo – ali je to mesto lepote in harmonije? Smo zadovoljni z njim? Ima kotičke za počitek, mir, obnovo ljudi? Ali je kaotično, neurejeno, arhitekturno razdrobljeno in razosebljeno? Koliko ima zelenja, parkov? Ali v ljudeh povečuje stres in napetost? Kakršno je mesto, takšni so ljudje, tako se počutimo, tako delujemo. Mesto je veliko več kot le prostor kjer živimo. Mesto deluje kot velikanski magnet, kot center, ki privablja različne ljudi, različne skupine, ki si želijo v njem udejaniti svoje zamisli, se želijo učiti, si pridobivati izkušnje in predvsem – širiti svoje zavedanje, notranje rasti, se oblikovati v dejavnega, zrelega človeka in tako ustvarjati dejavno, zrelo, modro skupnost. Zato naj bi bilo mesto kraj lepote, velike raznovrstnosti in barvitosti, z veliko mirnimi predeli za meditacijo in počitek ter za ustvarjalnost.

Lepota, skladnost in pretanjen red – so prinašalci harmonije in vitalnosti, zato bi morali biti v ospredju pri oblikovanju prostora, da te kvalitete zadihajo skozenj in da je zunanja podoba prostora (npr.parka, vrta, stavbe, mesta) skladna tako z njegovim notranjim utripajočim svetlobnim vzorcem kot s potrebami vseh bitij, ki v njem živijo.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku