• banner duhovna univerza 2016 net

Sporočilo Tarota (22.3.2021)

Svetloba v gozduTarot je jezik simbolov, ki ima daljšo zgodovino, čeprav ne najbolj pojasnjeno. Naj bi izvorni začetki segali v starejši čas Egipta in v sebi nosijo starodavna sporočila o človekovem razvoju, njegovih osebnih in duhovnih izzivih. V simbolih se da razbrati vplive različnih religij, na primer krščanstva, kabale, budizma ... Prav zagotovo, in najbolj, pa lahko iz simbolov razbiramo globoko sporočilo in znanje ezoterike. Pojem 'ezoterika' sicer pogosto razumemo zelo posplošeno in ga povezujemo z vsem, kar ni zgolj fizično dosegljivo oz vsem nadfizičnim. Od eteričnh olj dalje ... To je zato, ker sam izraz ezoterika pomeni nekaj, kar je zakrito, skrito za pojavno podobo. Zato tudi skrivnostno. Vendar bistvo ezoterike ni skrivnostnost, temveč odkrivanje tistega, čemu bi lahko rekli subjektivnost, notranjost, vsebina, torej nekaj, kar nas globoko določa, kar predstavlja izvor vsega, vendar se tega ne zavedamo in ne poznamo, v objektivnem smislu.

Izraz 'ezoterika' je pravzaprav precej jasno definiran in dorečen. Natančno tudi vemo, kdo so bili v nedavni preteklosti nosilci, prinašalci, tega znanja človeštvu. Označuje konsistentno znanje in razumevanje tako mikro kot makrokozmosa. Kar pomeni tako notranjega ustroja človeka samega, kot tudi širšega okolja v katerem živimo, vse do planetov, osončij in še več. Prinaša vedenje o notranji zgradbi vsega kar je in življenja samega, kot celovitega in mnogo-dimenzionalnega fenomena. Prinaša tudi razumevanje odnosov med vsemi oblikami življenja, vidnimi in nevidnimi. Govori o notranjih, duhovnih zakonitostih, ki jim fizični svet ne more ubežati, saj iz njih izvira in je iz njih zgrajen. Oziroma je njihov najbolj pozunanjen, zgoščen izraz. V simbolih Tarota se torej skriva veliko sporočilo, ki ga je možno prebrati, ki pa v nas nagovarja in prebuja tudi intuitivno razumevanje tega kar vidimo.

Da bi Tarot uporabljali kot pomoč pri razumevanju sebe, življenja, dogodkov, podzavesti, nadzavesti, kot orodje analize in razumevanja skritih procesov, se je porodilo šele v 18. stoletju. In kot vse stvari, je tudi Tarot zapadel pod vpliv banalizacije, poenostavljanja, komercializacije. Vendar to ne pomeni, da ni še vedno kot oreh, ki za lupino, v sebi, hrani zlato sredico spoznanja.

Tako nam v uporabi, pri razbiranju globljega smisla, pomaga razgrniti realnost, v kateri smo, ter kaže možne poti, rešitve, potenciale, že vloženo energijo, ki vpliva na nas. Njegovi simboli nam pomagajo prebrati in globlje razumeti sporočilo, ki nam ga življenja ponuja. Ko se v človeku prebudi hrepenenje po spoznanju sebe, po hoji po duhovni poti, ga to slej ko prej pripelje do točke, ko si želi začeti se spreminjati ter se želi samooblikovati po notranji, duhovni podobi, ki jo sluti v svojih globinah. Simboli so dobrodošla govorica, ki nam približa sebe samega in nam kaže dragocen odsev, po katerem naše življenje dobi globlji smisel.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku