• banner duhovna univerza 2016 net

Postati Lev (19.7.2021)

levVisoko poletje je, astrološko znamenje leva, v katerem Sonce v polnosti izraža svojo moč. Stoji v zenitu, na najvišji točki, kjer ne meče več nobene sence. Vse je obsijano z njegovo svetlobo, dan je žareč, narava je v bujnem razcvetu barv in vonjav. Poleti se lahko počutimo bolj radostne, bolj zmožne se soočati s svojimi življenjskimi težavami. Prav zaradi obilja svetlobe in raznobarvne lepote, ki nas podpira in nam daje moč. Seveda tudi poleti lahko občutimo težavnost bivanja, napor, izčrpanost, malodušje, vendar nam svetloba sonca pomaga ohranjati upanje, nas podpira in spodbuja. Kljub temu, da se lahko izgovorimo na vreme, da lepo vreme olajša marsikaj, pa lahko potegnemo paralelo tudi z življenjem znotraj nas.

Dolgo časa, v svojem razvoju, živimo kot v temni jami lastnih neštetih hotenj, želja, potreb, razpoloženj, bitke za položaj, priznanje, za imeti najboljše, biti najboljše ... V jami, kjer največkrat vlada 'slabo vreme', mraz, tema, dež, megla ... V nekem trenutku pa se v oddaljenem prostoru jame, v našem srcu, začne prižigati majhna svetloba, kot špranja, skozi katero se v nas prikrade žarek sonca. Posveti najprej kot iskra, ki prižge ogenj hrepenenja po nečem več. Kar ima neprecenljiv vonj, ki nas vabi. Nekaj v nas hoče odkriti od kod prihaja, kaj to je, saj se ob stiku z njim zavemo svoje lakote, svoje žeje, praznosti tega, kar nas obdaja v vsakdanjem življenju. Zavemo se svoje majhnosti in naraščajoče potrebe, da izstopimo iz ujetosti v ta naš 'jamski' svet, v nekaj bolj širokega, sončnega, odprtega.

Medtem ko na zunanje vreme, na okoliščine življenja, morda ne moremo kaj dosti vplivati, imamo veliko večji vpliv na naše notranje vreme in na to, da se prebijemo do vedno več sonca. Naše notranje sonce je vir vsega kar smo kadarkoli bili, kar smo sedaj in kar bomo v prihodnje. Je izvor našega življenja in je njegov zaključek. Je naš najbolj pravi notranji levji Jaz. Je tisti Lev znotraj nas, katerega toplota in svetloba objema celotno naše življenje, ki stoji v večnem zenitu, kjer ni senc, tudi če se tega ne zavedamo. Je naša najgloblja, neumrljiva moč in identiteta. Je naša esenca, aroma, ki nas prežema z dostojanstvom, samozavedanjem, samospoštovanjem, ki se ne more skaliti zaradi okoliščin življenja. Je temelj ljubezni in miru, kot najskrivnostnejši oltar znotraj nas, ki vedno stoji, kamor se vedno lahko zatečemo in ponovno vzpostavimo. Iz njegovega srca, ki je pravzaprav naše lastno, se pretaka moč povezanosti, celovitosti in najglobljega smisla našega bivanja.

Lev znotraj nas, nas nagovarja in prebuja hrepenenje po tem, da bi izstopili ven iz trpljenja in praznine, ven iz večnega slabega vremena, v nekaj, kar bi imelo globok smisel, kar bi nas izpolnjevalo. Zahrepenimo po tem, da bi spoznali sami sebe, smisel in namen, resnico, namesto sveta prividov, ki nas vedno znova pušča prazne in utrujene. Ko zaslišimo njegov mogočni glas, ko se odzovemo na aromo srca, ki se neustavljivo širi, stopimo na pot samospoznavanja, odkrivanja svoje duhovne narave, dela sebe, ki se v nas prebudi nazadnje. Pot k levjemu Sebi, je najdragocenejša pot, ki jo kadarkoli lahko prehodimo.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku