• banner duhovna univerza 2016 net

Pot duhovne samouresničitve (1.10.2021)

mavricaVsak človek se nekoč sreča z vprašanjem smisla in vrednosti vsega tega, kar počne. Takrat, ko začenja usihati njegovo zadovoljstvo nad doseženim v osebnem življenju, pa naj bodo to posebna znanja, veščine, odnosi, finance ali drugačni, tudi vrhunski, dosežki. Morda se s tem soočimo, če resneje zbolimo, če doživimo težjo izgubo, ko se soočamo s minljivostjo ali velikimi omejitvami. Vprašanje, zakaj zares živimo, nas vodi v vprašanje, kdo zares smo. Kdo sem jaz? S tem vprašanjem se začne največje iskanje našega obstoja.

Vodi nas k vratom duhovnega razvoja, saj ko nedvoumno, kot svoje notranje jedro, kot svoje bistvo, prepoznamo svoj duhovni izvor, ga želimo spoznati, razvijati in uresničevati v vsakdanjem življenju. Prestop teh vrat je začetek preporoda vsega, kar smo do takrat verjeli, vedeli, živeli. Je dolg proces v katerem se srečujemo sami s seboj, hkrati pa spoznavamo veličino življenja in vsega kar nas je v njem spremljalo. Izkušnje, spoznanja, pomanjkljivosti, napake, imajo nenadoma svoje mesto, postanejo del učenja, dragocenega in pomembnega in sestavljajo veliko večjo in širšo, globoko osmišljeno, sliko.

Ko človek enkrat samkrat uzre luč svoje lastne biti, zasluti njen plemeniti vonj, doživi dotik najgloblje tišine, svetosti in miru, je ne more več pozabiti in se njegova pot ne more več vrniti v stare tirnice. Kajti to, kar nas pokliče iz globin lastnega središča, naš lastni notranji Jaz, je to, kar najbolj smo in kar nikoli ne izgine ali mine in je neprecenljivo. Skrivnostno in vendar domače, da temu ne moremo več obrniti hrbta. Hrepenenje našega srca postane neustavljivo in potreba po tem, da živimo iz najvišjega Sebe, postane naša nuja. Pot duhovne samouresničitve je pot doseganja najplemenitejših potencialov, ki so nam bili vsem položeni v zibelko. Odgovori na vsa naša hrepenenja in osmisli vsa naša iskanja.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku