• banner duhovna univerza 2016 net

Karma - ljubezen do lastne usode (5.11.2021)

Jesensko listje6 m»Če razgrneš svoje življenje pred seboj kot kos blaga, lažje razpoznaš zapleten vzorec ... in najdeš zlato nit prvinskega namena tega življenja.«
Alma Karlin, Pod košatim očesom

Življenje je bogato, kompleksno in zahtevno. V njegovi srčiki pa je skrita tudi njegova izjemna lepota in globina. Ko zmoremo odmakniti pogled od podrobnosti in posameznih dogodkov in pogledamo z večje širine, razdalje, jo lahko uzremo: to čudovito sestavljanko, ki nas vodi vedno znova v isto smer. Spodbuja naše hrepenenje po resnici in nas uči velikega spoznanja – kaj je zares pomembno in bistveno v življenju, kaj je njegov smisel in namen, kako ga živeti.

Vendar se prebiti do tega, kar pelje v srčiko življenja, ni tako preprosto. Pot do tja je uganka, je labirint. Če v njem izgubiš 'zlato nit', se znajdeš v tavanju, v trpljenju.

Zagotovo se je vsak človek vsaj enkrat v življenju vprašal – čemu? Kakšen smisel ima vse skupaj? Morda se nam zdi, da se v našem življenju nič ne spreminja, ne postaja lažje. Tudi ko se okoliščine spremenijo, ostajajo z nami spomini, ki nas obtežujejo, se ponavljajo znotraj nas. Ostajajo zamere, rane, pričakovanja, želje. Medtem, ko opazujemo druge, se morda zdi, kot da jim vse teče, kot da imajo veliko srečo, celo 'kot da imajo vse', (kar bi tudi sami hoteli imeti). V primerjanju pa v resnici ne zmoremo opaziti svojega lastnega življenja in tega, kar nam ponuja, v kar nas kliče, kar nam sporoča, česar nas uči.

Pa čeprav so na videz naše poti težje, je dobro vedeti, da je pot srca, pot razvoja, osebnega ali duhovnega, pravzaprav vedno težja pot in težja izbira za vsakogar.

'Zlata nit' našega življenja je naša lastna notranja bit – duša. Ona pozna labirinte in pozna poti iz njih. Ko bi ji le znali prisluhniti in premagati vlek želja, ki nas najpogosteje vodijo v temo. Da se, kljub vsemu, vse pravilno uravnava, da se razvija v duhu ljubezni in pravičnosti v vseh naših življenjih, skrbijo veliki duhovni zakoni, ki iz globin duha delujejo na vseh ravneh. Eden med njimi je zakon karme ali zakon vzroka in posledice. Ta nam vedno znova omogoči, da dobimo, kar smo pridelali v preteklosti in da iz tega naredimo nekaj novega, nekaj boljšega.

Zato se naša življenja med seboj tako zelo razlikujejo. Prav zaradi tega zakona, je možno vzljubiti svoje življenje, ne glede na njegovo težkost. Možno je prepoznati v njem darilo, lepoto, globino in smisel. Možno je začenjati vedno znova. Dokler nas 'zlata nit' ne pripelje v sonce, v svobodo, kjer uresničimo svoje lastno notranje bistvo. Polno luči – razsvetljenega razumevanja in delovanja, ljubezni in modrosti, dobrote in volje, to kar v svojem bistvu zares smo.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku