• banner duhovna univerza 2016 net

Gremo naprej! (13.4.2022)

Sončni žarki skozi drevoKljub mrzlim nočem in vetru, ki vztraja in nas še vedno hoče ovijati v plašče, je nezadržno prišla -  pomlad! Sončna, prinašajoča upanje, toploto. Na vsakem koraku razširja svojo moč. Od nekod veter prinaša opojen vonj po cvetju, šopki trobentic se v rumenih otokih prebijajo skozi zelenje travnikov. Ta prehod iz zimske otrplosti v novo življenje nas vsako leto opozori, da je čas, da ponovno obnovimo lastno zavezo življenju in zadihamo drugače, bolj polno. To je čas, ki kliče, da tako, kot slečemo težka zimska oblačila, tudi pri sebi odložimo, kar je postalo pretesno, kar ne dovoli svobodnega dihanja in se poslovimo od preteklosti, da bi se lahko prebudili v novo življenje.

Pred nami je Velika noč, krščanski praznik, ki pa ima globlje in bolj univerzalno sporočilo za vse: smrt nikoli ne premaga življenja. Življenje je eno samo. Samo ponikne in izgine, obmolkne za nekaj časa, dokler se spet ne prebudi in pokaže v vsej veličini. Kot globokomorski sinji kit. Vedno znova v skrivnostnih in nedostopnih globinah oceana in vedno znova se iz njih dvigne v sonce.

Znamenje Ovna, ki obeležuje prihod pomladi na tej strani sveta, pomeni nov pričetek, novo rojstvo, vstop v nov ciklus izkušenj. V tem prehodu nas uči, da novega ne moremo zaživeti, če starega ne izpustimo, če se ne poslovimo – oziroma zavestno zaključimo nekega obdobja svojega življenja.

Verjetno imamo vsi izkušnjo, da starih vzorcev, po katerih živimo, četudi so postali omejujoči, neprijetni ali celo boleči, ni ravno lahko odložiti.  Kar puščamo za seboj nam je pač znano in domače – navdaja nas z (varljivim) občutkom varnosti. Bojimo se izgube, bojimo se spremembe. Strah lahko postane naš ječar. Oven pa s svojo prebojno energijo podpira svobodo, delovanje iz luči razuma, neustrašnost.

Zato obrat k novemu zahteva odločnost in pogum, da zmoremo tvegati in se podati v neznano – v katerem so obrisi prihodnjih pridobitev komaj razvidni, včasih pa morda sploh niso. Nič zato. Dovolj za korak naprej je prepoznanje, da to, kar je sedaj, ni več ustrezno. Da skozi vse to dih življenja ne more več veti.

Če prav pomislimo, je vsaka sprememba korak v neznano. Morda si tukaj lahko pomagamo s staro modrostjo, ki pravi, da »učenec modrosti ve, zato, ker dela«. Skozi dejavnost šele zares aktiviramo vse svoje energije, iščemo rešitve in povežemo preteklost s prihodnostjo. Znamenje Ovna nas kliče prav k temu – da gremo v akcijo, da ne čakamo predolgo in da se skozi dejavno uresničevanje vizije usmerimo k novemu. Šele ko smo dejavni, lahko izstopimo iz omejitev svojih strahov.

Pomlad je torej pravi čas, da se lotimo stvari na novo. V tem času si morda zastavimo cilje, ki jih bomo uresničili med letom – v duhu ključne misli znamenja Ovna za duhovnega popotnika: "Grem naprej in iz ravni uma vladam." Pri tem se potrudimo, da smo dovolj originalni in da v življenje vnašamo novega duha in Dobro za vse. Pogum Ovna nam bo dal energijo, da bomo tvegali in storili tisto, kar bi si morda upali le v domišljiji. Če se odpremo toku novih idej, lahko bistveno izboljšamo kvaliteto življenja in spremembe bodo vidne na vseh področjih. Pomembno je, da z novimi pobudami doprinašamo tudi v svoje okolje, vsem, ki so z nami povezani, ter tako prispevamo svoj delež k uresničevanju Načrta ljubezni in luči.

Nataša Zorc

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o delavnicah in ostalih novostih.

Duhovna univerza na Facebooku